
Prouvènco, un paradis pèr lou vignarés ! (Provence, un paradis pour les vignerons)

Texte en Provençal suivi de sa traduction française
Enracinado pèr li Massalioto 600 avans J.-C., la vigno es vuei pertout au siéu en Prouvènço ! Li Rouman, li mounge e Reinié d’Anjou, subrenouma lou “Rèi vigneiroun”, pèr parla que d’éli, auran sachu emé lou tèms acoumpagna soun espandimen dins uno regioun que lou climat es ensouleia e li sòu benesi. E se la filiero dóu vin rèsto enca dins la courso, es que nòsti viticultour an chausi de privilegia la qualita, pas mai. Vaqui un pichot tour de la questioun di vignarés majourau d’aquéu famous “vin pur de noste plant” tant bèn canta pèr Frederi Mistral dins La Coupo, de vin qu’an pas de veni rouge coume pebroun raport à d’àutri vin de Franço.
La valèio de rose
Dóu coustat dóu vignarés di costo de Rose, au nord d’Avignoun, avèn encaro la Prouvènço au Palais ! Se ié capito de vin de trìo dins de sòu se emai coudoulous, li granacho, mourvèdre, cinsault, sira o carignan. L’un di mai famous es lou Castèu-Nòu-de-Papo. Eiretage pountificau avignounen, aquéu vin es forço aroumati e si rouge (95 % de la prouducioun) soun forço tani e capable d’un envieiimen di long. De soun coustat, li Gigoundas, alcoulisa (12,5 % au mens) e pouderous soun requist emé de gibié. Proudu au pèd di Dentello de Mounmirai, es de grand vin de gardo, coume tambèn li Vaqueiras, que si coustiero e li terrasso peirouso soun virado au P.-NP e que patisson mens di calourasso e di jalado. Enfin, lou granacho fai soun proun sus de sòu de code e d’argelo sablouso dóu vignarés de Rastèu. Ié trouban un blanc dous naturau qu’es de remarco e dins la memo draio lou muscat de Baumo-de-Veniso qu’agradavo deja i Papo d’Avignoun.
Li costo de ventour e costo de leberoun
Au bas di pendis miejournau dóu Ventour, entre Veisoun-la-Roumano e Ate, lou vignarés comto aperaqui 7700 eitaro. Lóugié e frucha, li vin de Ventour soun rouge, blanc se, vo claret. De soun coustat, li costode- Leberoun crèisson sus li pendis nord sus quàsi 4200 eitaro : li rouge vènon majamen de granacho e sira, e li blanc soun forço requist.
Li coustiero de-z-ais
Sus 3500 eitaro, pau o proun, lou vignarés di coustiero de-z-Ais s’estiro au miejour de Durènço, entre lis Aupiho e Mount-Ventùri. Li meiour soucage (cabernet, mourvèdre, sira, cinsault, granacho) fan flòri sus de sòu argelous-cauquié pèr douna de blanc goustous, de rouge bèn estampa dóu bouquet riche, de rousen tani emai vigourous pèr acoumpagna li manja aieta. Li doumèni an souvènt de noum de castèu (Bèu-liò, Calissano, Font-Couloumbo, Lacosto, Virant…) emai lou vignarés se siguèsse espandi à l’entour d’uno bastido d’epoco classico. Enfin, es de nouta que lou vin di Baus-de-Prouvènço rèsto lou mai pounentés di coustiero de-z-Ais (pendis miejournau dis Aupiho) e que lou vignarés de Paleto i porto d’Ais (ancian vignarés dóu Rèi Reinié) fa de vendùmi tardiero bouonodi coume viro au soulèu : dous doumèni soun proun famous, li castèu Simouno e Cremado.
Li vin de cassis
Ancian tenemen di canounge de Marsiho, lou vignarés de Cassis (168 eitaro) es subretout renouma pèr si vin blanc vengu de plant muscatèu meme se trouban peréu de rousen emai de rouge. Li vin de Cassis soun se, fres, forço frucha e van à meraviho emé lou pèis grasiha e lou boui-abaisso. Cassis vèi soun noum istouricamen assoucia despièi 1936 à la 3enco AOC de vin et proumiero dins la regioun. Lou Cassis Bodin gardo aquesto óuriginaleta à respèt d’Emile Bodin, Majourau dóu Felibrige, aparaire de trìo de la lengo prouvençalo.
Li costo de prouvènço
Sa prouducioun vèn majamen dóu Var, mai recampo tambèn de terraire entre Marsiho e Ais, au levant de-z-Ais (apelamen costo-de- Prouvènço-Mount-Ventùri) e l’enfre-terro. Se lou vignarés es famous es bèn que si vin claret van emé l’art de viéure d’estiéu. Li blanc, qu’an mai dóu fru, soun tèndre sus la coustiero e mai se au nord. Li rouge soun pulèu lóugié e se bèvon fres.
li coustiero de pèire-vert
Aquéu pichot vignarés, AOC despièi 1998, cuerb 400 eitaro entre Manosco e Sant-Laurèns-de-Verdoun. Dous plant ié soun subretout emplega (granacho e sira) dins un terraire se e ventous. Trouban pèr faire court de rouge rusti, mai tambèn de rousen e de blanc.
Jan-Miquèu Turc
Proufessour certifica de lingo prouvençalo
Majourau dóu Felibrige